ourbigadventure.blogg.se

Denna blogg är till för dem som vill följa vår resa. Vi uppdaterar när det finns tid och internet, om ni inte hör från oss på ett tag betyder det antagligen att vi är ute i djungeln eller liknande. Så nu kör vi igång, häng med på vår resa!

Salar de Uyuni

Kategori: Allmänt

Efter 2 veckors hårt arbete var det dax att lämna djungeln. Nästa mål var Uyuni, en liten stad i sydvästra Bolivia på över 3000 meters höjd. Det man gör här är att åka ut på en tur och titta på den fantastiska saltöknen med omnejd. Det gick inte riktigt lika snabbt att ta oss dit som vi hade tänkt oss, utan vi fick övernatta i staden Oruro på vägen. Efter att ha spenderat en dag i Oruro (och sett två filmer i rad på bio, vi var ensamma i salongerna) så kunde vi slutligen hoppa på nattbussen mot Uyuni.

Väl framme spenderade vi första dagen med att fixa och dona, och boka turen på tre dagar som skulle ta oss till saltöknen och sedan vidare ner mot Chile. Så följade dag började en tredagars tur där vi först fick se saltökenen, sedan massor av vulkaner, laguner, flamingos och gejsrar. Landskapet var helt fantastiskt, det kändes som att man var på Mars!

 
 
 
Har sitter vi pa taket till jeepen som tog oss runt pa saltokenen med en av de som var med i var lilla grupp pa 6 pers under turen.
 
 
Solnedgang over saltoknen...
 
Flamingos i en av lagunerna, denna var rod pga roda alger.
 
Gejsrar!
 
 

Sista dagen var det bara några få stopp, ett av dem ett välförkänt dopp i en varm källa. Sedan slutade turen med att ta oss över gränsen till Chile och den lilla staden San Pedro de Atacama. Imorrn är det dax för ett helt dygn på bussen för att komma ner till Valparaiso, 2 timmar utanför Santiago. Äntilgen dax att komma ner på marknivå och slippa de iskalla nätterna på hög höjd / den tropiska hettan med massor av mygg i djungeln. Får se om vi hinner skriva något mer innan vi lämnar kontinenten, den 25e flyger vi ut från Santiago!

Volontärarbete i djungeln

Kategori: Allmänt

Under 2 veckor arbetede vi i park Machía som ligger i Bolivias djungel. Parken drivs av CIWY, som är en organisation som tar hand om utsatta djur, och organisationen lever helt och hållet på pengar de får av volontärer och andra bidrag. Många av djuren har ett förflutet hos en familj som köpt dem på en marknad och sedan inte vela ha dem eftersom de har blivit aggressiva osv. Därför kommer många av djuren aldrig att kunna släppas fria, de kan helt enkelt inte klara sig själva av olika anledningar. De flesta djuren sover i burar under nätterna men får komma ut på dagarna under överinseende av volentärerna. De djur som finns i parken är bla ett 100-tal apor av olika sorter, sköldpaddor, coaties, fåglar, pumor och andra kattdjur, rävar och en björn.

 

Josefin jobbade med "small animals", vilket innebar 33 st coaties (se bilderna), ca 15 sköldpaddor och ett utterliknande djur. Även här handlade det mycket om att städa, mata, leka och umgås med djuren. Arbetet var ganska varierande, ibland gick vi på promenader med coaties, ibland hämtade vi sand eller gjorde små presenter med godis till dem. Det var väldigt intressant att lära känna ett djur som man knappt sett innan, och lära sig att hantera de olika individerna. Det kändes lite sorgligt att lämna de små liven...

 
Bilden ovan ar fran fodelsedagen med lilla Niki i famnen!
 
Ovan har vi Oreo, en liten tjock favvoflicka!
 
 
Nedan varat fik dar vi at frukort och lunch for en billig peng.
Ovan den livsfarliga bron man var tvungen att ga over for att komma in till den lilla byn Villa Tunari.
 

Louise jobbade med apor. Det var väldigt mycket att göra och de första 10 dagarna hade hon tur eftersom det var många volontärer som delade på arbetet. Det man fick göra var att ge dem mat 5 ggr om dagen, städa efter dem, plocka frukt och bambu från djungeln till dem, och att leka och umgås med dem. Många av aporna har haft ett svårt liv och kan därför inte interagera med andra apor, därför behöver de mycket kärlek från människor. Att arbeta på detta sättet med aporna var en väldigt häftig upplevelse, och aporna är mer lika människor än man kan tro...

Ovan har vi Conejo, favvon!
 
Har ovan ar Ivone, gillar att dra i haret...
 
Nedan Hilda som gillar att ata sarskorpor och ge manikyr.
 
Massa glass till aporna!
 
 
Jack har en bruten for stackaren, men fin anda!